Celem Redyku Karpackiego jest promocja produktów regionalnych, integracja społeczności pasterskich w Karpatach, promocja kultury i tradycji karpackich, zwrócenie uwagi na wartości ekologiczne i kulturowe Karpat.
Trasa przebiegać będzie przez tereny państw karpackich od Rumunii do Morawskiej Wołoszczyzny w Czechach.
Owce, w ilości ok. 300 sztuk, prowadzone będą terenami Karpat według tradycyjnego wypasu z codziennym udojem i wyrobem serów wołoskich.
Miejsca noclegowe rozmieszczone będą na terenach wsi lokalizowanych na prawie wołoskim. W czasie postoju prezentowana będzie historia, kultura i tradycja pasterstwa oraz produkty regionalne w Karpatach.
Czas wędrówki: od 11 maja do sierpnia 2013 r.
Kontakt:
Piotr Kohut, tel. 0 664 928 587
Monika Ochwat-Marcinkiewicz, tel. 0 604 936 349
Józef Michałek, tel. 0 664 928 58
Dodaj komentarz